Ugrás a tartalomra

Tejmonitor

tejmonitor

 

 

 

Az elmúlt évek járványai rávilágítottak arra, hogy a gyors és hatékony járványügyi előrejelző rendszerek kulcsfontosságúak az egészségügyi védekezésben. A szennyvízvizsgálat már bizonyította hatékonyságát a COVID-19 és más vírusok nyomon követésében. Most azonban egy új módszer is reflektorfénybe került: a boltok polcain elérhető ultrahőkezelt tejek elemzése.

Ez a módszer azért különleges, mert a tej – noha fertőző kórokozókat nem tartalmaz – megőrzi azok genetikai lenyomatait. A közelmúltban az Egyesült Államokban felfedezett, szarvasmarhák között csendesen terjedő madárinfluenza is ennek a megközelítésnek köszönhetően került felismerésre. Ez az áttörés megmutatta, hogy a tej, bizonyos értelemben, az új szennyvíz lehet a járványügyi kutatásokban.

Tejmonitor projekt célja, hogy egy, az Európai Unióban is működő korai előrejelző rendszert hozzunk létre a madárinfluenza és más, állatról emberre terjedő betegségek nyomon követésére. Az ötlet egy kanadai kutatási kezdeményezésen alapul, és lehetőséget kínál arra, hogy még az emberi járványok kialakulása előtt észleljük az agráriumban lappangó fertőzéseket.

Kutatásunk nem csupán tudományos előrelépés, hanem egy tudatossági kampány is kíséri, amelyet a NÉBIH-el együttműködve indítunk el. Ennek célja, hogy a lakosság szélesebb körben is megismerje a hőkezelt tejek biztonságosságát, valamint a hőkezeletlen-, nyerstej fogyasztásának egészségügyi kockázatait.

 

 

Country of Origin

Brand

Producer

Date of Expiration

Fat content

Milk Type

Results

 

North Macedonia

Bitolsko

Mlekara JSC Bitola

2025/04/01

2.8%

Long Lasting Sterilized Milk

Neg

biolosko

North Macedonia

Alpi

Sentis AG

2025/03/06

3.2%

UHT

Neg

alpi

North Macedonia

Shrajno Mleko

Mlekara Zdravje Radovo

2025/05/09

3.2%

UHT

Neg

Shrajno

Serbia

Moja Kravica

AD Imlek

2025/03/17

1.5%

Sterilized Semi-skimmed MIlk

Neg

moja

Serbia

Bello Organic

AD Imlek

2025/04/02

3.5%

Long Lasting Sterilized Milk

Neg

belo

Serbia

Zdravo

AD Imlek

2025/02/28

2.0%

Long Lasting Sterilized Milk

Neg

zdravo

Serbia

KPlus

Meggle Srbija d.o.o

2025/05/14

2.8%

Long Lasting Sterilized Milk

Neg

kplus

Serbia Mlekara Subotica AD Imlek 2024/12/24 2.0% Pasteurized Milk Neg mileka subotica
Hungary Milsani Alföldi Tej Kft. 2025/06/11 1.5 % UHT Neg

milsani_1_5

Hungary Riska Alföldi Tej Kft. 2025/06/21 2.8 % UHT Neg riska
Hungary Milsani Alföldi Tej Kft. 2025/07/05 1.5 % UHT Neg milsani_2_8
Hungary Cirmi TOLNATEJ Zrt. 2025/03/08 1.5 % ESL Neg cirmi
Hungary Tolle TOLNATEJ Zrt. 2025/02/27 2.8 % ESL Neg tolle
Hungary Magyar tej Alföldi Tej Kft. 2025/06/27 1.5 % UHT Neg magyar_tej
               

 

 

Mit vizsgálunk pontosan?

A hőkezelésen átesett vírusok elölt maradványait mutatjuk ki, amelyek nem befolyásolják a tej minőségét táplálkozási szempontból. Ezek a maradványok olyan nukleinsavakat is tartalmaznak, amelyek molekuláris vizsgálatokra alkalmasak. Ennek köszönhetően nem csupán a Tejmonitor elsődleges célpontját, a madárinfluenzát elemezzük, hanem célunk, hogy jelentős fejlesztésekkel további kórokozók kimutatását is lehetővé tegyük.

 

Vonatkozó tanulmányok és cikkek:

https://www.gla.ac.uk/news/archiveofnews/2024/june/headline_1078447_en.html

https://www.nature.com/articles/s41467-025-56406-8

 

Miért kiemelten fontos a kutatás és mit érdemes tudni róla?

Vizsgálatai eredményeink elsősorban hatósági szempontból fontosak, hiszen a nagyüzemi állattartás állományaiban lappangó vírusokkal kapcsolatban adnak információt.

Azt nagyon fontos kiemelni, hogy a NEM hőkezelt tejben a kórokozók fertőző formában vannak jelen. Nem véletlenül terjedt el a Pasteur-által felfedezett hőkezeléses tartósítás számos élelmiszerünknél (pl: lekvárok, konzervek, befőttek, tej).
Manapság újra divatossá válik a nyers tej fogyasztása, amelynek egy sor komoly egészségügyi kockázata ismert. Régiónkban a kullancsenkefalitisz vírus által okozott agyvelő és agyhártyagyulladás nem csupán kullancscsípés következtében kapható el, hanem hőkezeletlen tej fogyasztásával is.
Érdekesség, hogy a nyers tej kiváló tárolókörnyezet a vírusok és baktériumok számára, amelyben hőkezelés nélkül hosszú ideig megőrzik fertőzőképességüket.

 

Vonatkozó tanulmányok:

https://wwwnc.cdc.gov/eid/article/28/10/22-0498_article

https://www.mdpi.com/2076-0817/12/5/653