Ugrás a tartalomra

KIEMELT KUTATÁSI INFRASTRUKTÚRÁK

BSL-4 laboratórium aktív térrel és gyakorlótérrel

A Virológiai Nemzeti Laboratórium rendelkezik a közép-kelet európai régió egyetlen kutatási célú, legmagasabb szintű biobiztonsági laboratóriumával. A laboratóriumi tér alkalmas a magas patogenitású kórokozók biztonságos vizsgálatára és fel van szerelve a kor legmodernebb biztonsági és kutatási infrastruktúrájával.

A labor különlegessége az aktív laboratóriumi téren kívül található gyakorlótér, ahol a kollégák biztonságos körülmények között képezhetőek ki.

 

 

Következő generációs, nanopore-alapú virális szekvenálási facilitás

A molekuláris biológia, a virológia és a pandémiás felkészülés egyik alapvető eleme a modern genomszekvenálási technológiák alkalmazása. Laboratóriumunk egy jól felszerelt, Oxford Nanopore Technologies által biztosított következő generációs szekvenálási facilitást üzemeltet. Az elmúlt évek során szerteágazó gyakorlati és kutatási tapasztalatra tettünk szert a felbukkanó – és újra felbukkanó vírusok genomikai vizsgálatának terén. Laboratóriumunk számos új technológiai megoldást dolgozott ki különféle vírusok mélyreható genomikai elemzésére és evolúciós folyamatainak jobb megértésére.

 

 

Mobil diagnosztikai egység

Laboratóriumunk saját fejlesztése egy mobilizálható diagnosztikai és genomszekvenálási egység, amely a járványvédelemben, járványfelderítésében és különféle vírusok természetben történő megfigyelésére alkalmas, a legmagasabb biobiztonsági szintet elérő kórokozók esetében is. A laboratórium része a biztonságos mintagyűjtési, inaktiválási és tárolási kapacitás, valamint valós-idejű PCR és Nanopore-alapú szekvenálási műszerek is. A módszert már sikeresen alkalmaztuk hazai virális zoonózisok és fejlődő országok járványnmegelőzési eljárásai során is. Így többek között a bangladesi Nipah-vírus kutatásában és délkelet-ázsiai koronavírus minták kutatása során is sikeresen alkalmaztuk.