Ugrás a tartalomra

A VIROLÓGIAI NEMZETI LABORATÓRIUM KOMPLEX FEJLESZTÉSE

Projekt azonosító

RRF-2.3.1-21-2022-00010

Kedvezményezett

Pécsi Tudományegyetem

Támogatás mértéke

100 %

Projekt címe

A Virológiai Nemzeti Laboratórium komplex fejlesztése

Projektmenedzser neve, elérhetősége

Dobay Kata, dobay.kata@pte.hu

Szakmai vezető neve, elérhetősége

Prof. Dr. Jakab Ferenc, jakab.ferenc@pte.hu

Szerződött támogatás összege

1 252 000 000 Ft

Projekt kezdési dátum

2022.06.01.

Projekt zárási dátum

2026.06.30.

Szöveges ismertető

I.Új, felbukkanó fertőző betegségek felderítése A felbukkanó fertőző betegségek rendkívül komoly és komplex kihívást jelentenek az emberiség, de főként a globalizált világrend és gazdaság számára. Az elmúlt évtizedek során több járvány is megjelent az emberi populációban, számos esetben vadállatok közvetítésével. Az így megjelent kórokozók kétharmad része származik vadállatokból. Az ilyen kórokozók megismerését, gyors és modern továbbá hatékony vizsgálatukhoz szükséges innovatív kapacitásfejlesztést tűztük ki célul. Fontos cél a jelentős vírusgazdák, „gén-poolok” hordozóinak megismerése, elsősorban a denevérek és rágcsáló által hordozott vírusok kimutatása. Szintén jelentős feladat a klímaváltozás és emberi hatások miatt jelentkező betegségek felismerése. Ilyenek például az ízeltlábú vírusvektorok (csípőszúnyogok, kullancsok, lepkeszúnyogok, stb) által terjesztett vírusuk felismerése. A betegséghordozó ízeltlábúak folyamatos vizsgálata, ökológiai és mikrobiológiai célzatú monitorozása elengedhetetlen a járványos helyzetek kockázatának reális becsléséhez. További fontos cél a tranzitbetegségek vizsgálata. Számos vírus rendelkezik földrészeken átnyúló mintázattal, melyben komoly szerepe lehet az emberi aktivitásnak, vagy olyan állatok természetes mozgásának, mint a vándormadarak (pl.: Nyugat-nílusi láz vírus, madárinfluenza törzsek). A vizsgálati téma ezen betegségek megértését és korai felismerését szolgálja.

II. 3-as és 4-es rizikócsoportba (Risk Group) tartozó vírusok (RG3 és RG4) vizsgálata BSL3 és BSL4 laboratóriumi körülmények között Ezen kutatási tevékenységünk mind az alap, mind pedig az alkalmazott kutatás szempontjából igen fontos. Több független kutatási irányt tűztünk ki célul: "Virális patogenezis" vizsgálatok: Virális patogenezis: a vírusok által indukált, a gazdaszervezetet megbetegítő, illetve a sejteket vagy sejtcsoportokat károsító folyamatok vizsgálata, a vírusok intracelluláris hatásmechanizmusainak, valamint a gazda-parazita interakció folyamatainak tanulmányozása potenciális antivirális terápiás lehetőségek felkutatása céljából. A virális patogenezis vizsgálatok esetében a vírusfertőzés teljes folyamatát vizsgálni kell, ami kiterjed a vírus-sejt kölcsönhatáson át egészen a kórokozó sejtszintű terjedési mechanizmusáig. Vírusreplikáció gátlása RNS-interferenciával és blokkoló kis molekulákkal: Az RNS interferencia (RNSi) egy adaptív védelmi mechanizmus, amelyet kettős szálú RNS-ek (miRNS, siRNS) váltanak ki. A folyamat gén dependens módon hatékony vírus mRNS degradációhoz vezethet. Ennek megfelelően az RNSi egy potenciális gén-specifikus terápiás lehetőséggé válhat a virális fertőzések kontrollálására. Az siRNS és RNSi mellett a modern antivirális terápiák fejlesztése során kiemelt figyelmet kapott az új hatóanyagokkal, blokkoló kis molekulákkal gátolható célfehérjék azonosítása. A kevés jól ismert vírusenzim mellett a strukturális fehérjéket célzó molekulák is egyre nagyobb szerepet játszanak. Új antivirális gyógyszerek kifejlesztése és azok működési mechanizmusainak molekuláris szintű vizsgálata: Az antivirális gyógyszerek közvetlenül a vírus ellen, vagy közvetett módon, a gazdaszervezet antivirális immunválaszának kiváltásával hathatnak. A célzott oltóanyag-fejlesztési programok mellett elengedhetetlen az új vírusellenes szerek folyamatos fejlesztése. Számos tanulmány foglalkozik az antivirális terápiák kombinált alkalmazásával, amelyek kölcsönösen erősítik egymás hatását. Teljes genom alapú vizsgálatok, bioinformatikai analízisek: A vírusok genomikai vizsgálata sokrétű felhasználást tesz lehetővé, az evolúciós-járványtani elemzésektől, a potenciális hatóanyagok támadáspontjának számító kulcsfehérjék változásának nyomon követéséig. Epidemiológiai szempontból a szekvencia adatok megfelelő léptékű elemzése nagymértékben képes segíteni a járványügyi intézkedések finomhangolását, segít megérteni a várható és lappangó járványtani trendeket is.

III. Nemzetközi szintű BSL-3 és BSL-4 oktató és képző centrum létrehozása és az utánpótlásnevelés: A személyi feltételek mellett a Virológiai Nemzeti Labortórium egyedülálló laboratóriumi facilitása lehetőséget ad egy nemzetközi szintű oktató és képzési centrum létrehozására. A BSL-3 és BSL-4 tréning, gyakorló laboratóriumok használatával részt tudunk venni a hazai és nemzetközi laboratóriumi tréningeken. A Nemzeti Laboratórium egyik erénye, hogy a résztvevő szenior kutatók mellett, elsősorban fiatal Pécsett végzett hallgatók alkotják a magját, kiegészülve külföldi PhD hallgatókkal. Mi nem repatrializálni akarjuk kutatóinkat, hanem megtartani és ezen folyamatot a jövőben is erősíteni szeretnénk. Fő célunk a hazai fiatal tehetségek összefogása, aktív részvétel a hazai kutatóképzésben, valamint, a kutatói mobilitás elősegítése, a hazai kutatók nemzetközi elismertségének növelése.

Projekt forrás

hazai

Támogató alap

Nemzeti Helyreállítási Alap előirányzat