Ugrás a tartalomra

A WORLD PRESS PHOTO KIÁLLÍTÁSON A VIROLÓGUSOK TITKAIRA IS FÉNY DERÜL

A World Press Photo egy 1955-ben Amszterdamban alapított, független nonprofit szervezet, amely azóta is világszerte elismert platformja az újságírásnak, csaknem hét évtizede. Mára az általuk szerevezett felhívás a világ legrangosabb sajtófotó-pályázata lett. A kiállításon látható 94 díjazott felvételt több mint 60 448 fotóból választotta ki egy független zsűri. Az idei kiállítás több szempontból is egyedülálló, hiszen a National Geographic Magyarország 20 éves jubileumának alkalmából a World Press Photo kísérőkiállításán az elmúlt két évtized legszebb, legizgalmasabb anyagai is megtekinthetők a Nemzeti Múzeumban. Az elmúlt 20 évben több mint kétszáznegyven lapszám látott napvilágot hazánkban. Mindezek képi és tartalmi anyagából állították össze az impozáns kiállítást, amely a fantasztikus fotók mellett különleges relikviákat is felvonultat.

2020 mindenki számára emlékezetes, a Pécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti Laboratórium számára is. De nem csupán a járványban betöltött szerepe és a végeláthatatlan munka miatt. Ebben az évben a National Geographic Magyarország jóvoltából is szó szerint az egész világ megismerhette a pécsi virológusokat.

NG 2020 május címlap

Azt követően, hogy 2020 májusában a sárgakeretes magazin címlapjának köszönhetően az olvasók a mi szemünkkel láthatták, hogy milyen is a virológusok munkája, a fotó és hozzá tartozó szöveg is megjelent az amerikai lapban, majd az összes olyan országban, ahol a NatGeo jelen van. Ez a kép helyet kapott a National Geographic Magyarország 20 évéből kiválogatott száz fotója között is a Magyar Nemzeti Múzeumban, a relikviák között pedig a VNL-re legjellemzőbb laborkellékek. Így a pipetták, a badella, az Eppendorf csövek mellett a VNL BSL-4-es laboratóriumában használt szkafander is kiállításra került.

BSL-4-es laboratóriumban használt szkafander

A World Press Photo kiállítás november 5-ig látogatható a Magyar Nemzeti Múzeumban.

Forrás: MTI, ng24.hu, MNM