Ugrás a tartalomra

A VNL KUTATÓJA A LEGJOBB PROBLÉMAMEGOLDÁSBAN (IS)

A VNL Betegségvektor és Betegségökológiai Kutatócsoport vezetője, Dr. Kurucz Kornélia egy járványmatematikai és modellezési rendezvényről tért haza nemrég Horvátországból, ahol egy három napos szakmai képzést követően, egy kreativitást, problémamegoldó képességeket és tudást mérő versenyen győztesként szerepelt csapattársával.

K.K.


A rendezvényt az egyik legnagyobb Európai Uniós HORIZON finanszírozásból működő szervezet, a járványmodellezésre és járványmatematikai kutatásokra szakosodott MOOD (Monitoring Outbreaks for Disease – surveillance in a data science context) szervezte, és Európa legkiválóbb epidemiológus, matematikus és térinformatikus szakembereitől tanulhattak a résztvevők.
A kutatók feladata nagy adathalmazok feldolgozása volt, melyből különféle fertőző betegségek és az azokat terjesztő kullancsok vagy szúnyogok megjelenéséhez és terjedéséhez kellett matematikai alapon epidemiológiai modelleket készíteni. Kollégánk az ázsiai tigrisszúnyog globális elterjedését bemutató adatsorral, és annak kreatív és eredményes elemzésével nyerte a versenyt.
A VNL kutatói folyamatosan törekednek a fertőző betegségek által támasztott legkülönfélébb kihívások elleni magas színvonalú felkészülésre. Büszkék vagyunk kutatóinkra, akik nemzetközi sikereket elérve segítik ezt a célt!

Gratulálunk!