Ugrás a tartalomra

PTE INNOVÁCIÓS NÍVÓDÍJ 2024

PTE Innovációs Nívódíjban részesült a Pécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti Laboratórium kutatócsoportja.

NÍVÓ

2020. évben a SARS-CoV-2 vírus tömeges terjedésével világszerte a figyelem középpontjába kerültek a fertőző patogének elleni küzdelem első vonalát képező virológusok. A Közép-Kelet Európában egyedülálló, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontban működő BSL-4 szintű virológiai laboratóriumban a járvány megjelenését követően azonnal olyan nélkülözhetetlen kutatások kezdődtek meg, amelyek hozzájárultak a vírus izolációjához, a fertőzés elleni küzdelemhez, valamint meghatározásra került a kórokozó genetikai állománya. A Pécsi Virológiai Kutatócsoport szakemberei a kemény munka mellett fáradtságot nem kímélve tájékoztatták a lakosságot a betegséggel kapcsolatos legújabb fejleményekről.

A járvány okozta sokk következtében a Pécsi Tudományegyetem és dr. Jakab Ferenc professzor vezetésével megalakult Virológiai Nemzeti Laboratórium kötelékében négy tematikus kutatócsoport dolgozik azon, hogy a covid járvány kitöréséhez hasonló esetben követendő protokollt milyen beavatkozási pontokon lehet és kell megváltoztatni, hogy megelőzhető, vagy enyhíthető legyen egy esetleges új világjárvány. A Virológiai Nemzeti Laboratórium hazai és külföldi egyetemekkel, szakemberekkel és biotechnológiai vállalatokkal olyan kutatóhálózatot hozott létre és koordinál, amely a nemzetközi tudományos élet vérkeringésének aktív résztvevője, alakítója.

Az Egyetem hírnevét öregbítendő a virológiai kutatócsoportok aktív tudományos együttműködést folytatnak a hazai intézményeken túl török, bangladesi és osztrák partnerekkel, amely kutatások keretében a pusztán a virológiai kutatásokon túlmutató, multidiszciplináris eredmények születnek az innovatív surveillance rendszerek, big data módszerek, valamint matematikai modellezés által létrehozott szinergiák.

A Nemzeti Laboratórium keretében folytatott kutatásokon túl K+F bevételt és tudományos eredményeket generáló együttműködés kezdődött több vállalattal is.

A VNL keretében létrejött továbbá egy, benyújtott hazai szabadalmi bejelentés tárgyát képező találmány, amely a vírustisztítási protokollt forradalmasíthatja. Ezzel összefüggésben az Egyetem hasznosítási szerződést kötött a RoLink Biotechnology Kft. társasággal, amely a szerződés keretében megkezdi a szabadalom tárgyát képező eljárás piaci hasznosítását.

A fenti tudományos és piaci eredményekből jól látható, hogy a Virológiai Nemzeti Laboratórium nemcsak megfelel a jogalkotó által meghatározott innovációs politika kihívásainak, hanem aktívan alakítja azt, példát mutatva a hazai intézmények előtt a nemzetközi tudományos életbe történő beágyazódásával, az innovációs bevételek termelésével, továbbá az innovatív eredmények létrehozásával és piaci hasznosításával. Teszi mindezt úgy, hogy a kutatócsoportok tagjainak emberi odaadása testet ölt a lakosság folyamatos tájékoztatásában, eloszlatva ezzel a napjainkra jellemző álhírek és tévképzetek okozta bizonytalanságot.