Ugrás a tartalomra

Pódiumbeszélgetéssel kezdte meg Karikó Katalin a Nobel-hetet

pópiumbeszélgetés

Szerdán vette kezdetét a Nobel-hét Stockholmban, ahol a tudományos világ legrangosabb díjának átadása mellett számos kísérőprogram kap helyet. Ilyen volt a kedd esti pódium beszélgetés is, amelyet a Svédországi Magyar Orvosok Egyesülete és Magyarország Nagykövetsége közösen hívtak életre. A rendezvényen a tervek szerint mindkét magyar Nobel-díjas professzor, Karikó Katalin és Krausz Ferenc is részt vettek volna, azonba Krausz Ferenc az uralkodó időjárás miatt nem tudott megérkezni Stockholmba a program kezdetéig.

Stockholm

Közel háromszáz Svédországban élő magyar előtt tartott pódium beszélgetést Karikó Katalin, melynek. két moderátora, Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti Laboratórium igazgatója, valamint Csillag István a Stockholmi Egyetem fizikusa, emeritus professzora voltak. Müller Adrien nagykövet asszony köszöntéjében kitért arra, hogy volt szegedi diákként hatalmas öröm és megtiszteltetés számára, hogy professzor asszony Stockholmi tartózkodása alatt ő kisérheti a Nobel-hét eseményein.

Müller Adrienn

A pódium beszélgetés kötetlenségét Karikó Katalin személye biztosította, hiszen a moderátorok által feltett kérdések mindegyikére az ő sajátos, könnyed és racionális mivoltával válaszolt. Karikó Katalin a közönségnek elárulta, hogy korábban még sosem járt Stockholmban, és az, hogy most a Nobel-díj átvétele miatt utazott ide, az szinte felfoghatatlan számára.

Karikó Katalin

A rendezvényen jelenlévő vendégek túlnyomó többsége orvos volt, akiknek Karikó Katalin köszönetet mondott a pandémiában betöltött szerepük miatt. Kiemelte: „ti vagytok az igazi hősök”. 

Jakab Ferenc kérdésére professzor asszony felidézte, hogy már általános iskolában is kiváló tanárai voltak, akik már korán felkeltették az érdeklődését az élővilág/biológia iránt. Egyik meghatározó tanára, Kis-Bakonyi Ágnes, aki felejthetetlen kémia óráival inspirálta a fiatalokat, valamint a középiskolában, Tóth Albert tanár úr, akivel közösen írtak levelet Szent-Györgyi Albertnek, nem is remélve azt, hogy valaha is választ fognak kapni. De a válasz megérkezett és  ez is azon élmények egyike, ami meghatározó volt életében, karrierjében.

Jakab Ferenc

Karikó Katalin kiemelte, hogy ő mindig is sikeresnek tartotta magát, annak ellenér, hogy szakmai pályafutása nem volt zökkenő mentes. Úgy gondolja, az, hogy a laboratóriumban sikerrel vette az akadályokat és mindig, minden problémát megoldott az egyenlő a sikerrel. A visszaemlékezésen túl a beszélgetésben professzor asszony kitért a tudományos eredményei további hasznosítására is, és megosztotta a jelenlévőkkel, hogy milyen lehetőségek rejlenek még az mRNS technológiában.