Ugrás a tartalomra

OXFORDBAN JÁRTAK KUTATÓINK

A Virológiai Nemzeti Laboratórium (VNL) szakemberei a Pandemic Sciences 2024 konferencián mutatták be legújabb, a Nipah- és a Lloviu vírussal kapcsolatos kuatatásaikat.

Kemenesi Gábor, a VNL igazgatója előadásában ismertette, hogy kutatók az elmúlt időszakban kidolgoztak egy biztonságos és hatékony módszert a BSL-4 kórokozók kutatásának terepi vizsgálatára, amelyet sikerrel teszteltek is. Az átfogó kutatás a OneBAT projekt keretében valósulhatott meg, amely egy széleskörű, globális együttműködési hálózat. Ennek köszönhetően a pécsi virológusok munkájuk során megismerhették és megérthették a Lloviu vírus zoonotikus kockázatait.

A konferencián Kemenesi Gábor mellett egykor PhD hallgatója Lanszki Zsófia számolt be kutatási eredményeiről. A már egyetemi adjunktus a Nipah-vírus gyors, bangladesi terepi diagnosztikájával kapcsolatos úttörő munkáját mutatta be.

 

Lanszki

 

A pécsi csapat tagjaként részt vett még Láng Levente Nemzeti Tudományos Akadémia hallgatója, a következő kutatói generáció képviseletében, akinek ez volt az első konferencia-élménye.

Szakembereink rengeteg új tudással, tapasztalattal és felismeréssel tértek haza: kiemelten fontos a tudomány anyagi támogatása, még több szakember bevonása Kelet-Európa és a Balkán térségéből.