Ugrás a tartalomra

ÖSSZEFOGÁS TERMÉSZETI KINCSEINK MEGÓVÁSA ÉRDEKÉBEN

Hazánk természeti kincseinek, állat- és növényvilágának védelme, a nemzeti park igazgatóságok természetvédelmi munkájának támogatása érdekében stratégiai partnerségi megállapodást kötött az Agrárminisztérium és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Virológiai Nemzeti Laboratórium (VNL).

 

Az együttműködés keretein belül a Virológiai Nemzeti Laboratórium a továbbiakban meglévő facilitásával és szaktudásával több témakörben is segíti az Agrárminisztérium Természetvédelemért Felelős Államtitkárságát. A VNL többek között támogatja a minisztérium inváziós fajokkal (pl. szúnyogok, kullancsok, emlősök és egyéb szervezetek) kapcsolatos törekvéseit az inváziós fajokról megszerzett új ismereteinek megosztásával, szakmai anyagok véleményezésével, valamint szükség esetén molekuláris biológiai vizsgálatával. Részt vesz a vadonélő állatfajok, különösen a természetvédelmi szempontból kiemelt fajok populációit veszélyeztető kórokozók felderítésében, illetve javaslatokat tesz arra, hogy elkerülhetőek, illetve kezelhetőek legyenek az ilyen fajokat érintő járványok. A pécsi virológusok továbbá vállalták, hogy lehetőségük szerint részt vesznek a minisztérium által kezdeményezett természetvédelmi programokban, amennyiben azok valamilyen módon kapcsolódnak kutatási tevékenységükhöz. Mindezek mellett a szakemberek előadásokkal és kutatási eredményeik megosztásával támogatják a nemzeti parkok kollégáit.
Az együttműködés keretein belül a minisztérium többek között támogatja a nemzeti park igazgatóságok és a Virológiai Nemzeti Laboratórium szakmai és tudományos együttműködésének fejlesztését, továbbá a nemzeti park igazgatóságok bevonásával segíti a Virológiai Nemzeti Laboratórium terepi jelenlétet igénylő tudományos tevékenységét.
Az együttműködés kiemelt célja a természetvédelmi értékek fontosságának kommunikálása.