Ugrás a tartalomra

NEMZETKÖZI TALÁLKOZÓ PÉCSETT

Újabb nemzetközi pályázatban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Virológiai Nemzeti Laboratórium (VNL) szakemberei. A VECTORACT névre hallgató projekt Budapesti nyitórendezvényét követően a bangladesi, osztrák és amerikai partnerek Pécsett folytatták a szakmai diskurzust.

A VNL szerteágazó bangladesi kutatási portfóliójának egyik jelentős részét a szúnyogokkal kapcsolatos kutatások jelentik. Ennek kapcsán látták vendégül a pécsi szakemberek bangladesi kollégáikat a Chattagong Veterinary and Animal Sciences és a Rajshahi Egyetemről, valamint az osztrák University of Veterinary Medicine Vienna és az amerikai Wisconsin-Madison Egyetem szakembereit.
A látogatás célja, hogy a pécsi virológusok segítségével felkészüljenek a szakemberek arra, hogy hogyan tudnak leszámolni az egyre súlyosabb járványokat okozó dengue vírussal; vagy hogyan tudnak tartósan együtt élni vele anélkül, hogy ez nemzetközi vészhelyzetet okozzon, úgy, hogy a hazájukban se alakuljon ki még súlyosabb egészségügyi terhelés. 
A Dengue azonban nem csak a harmadik világ országaiban van jelen, Európában is egyre nagyobb teret nyer ez a vírus is.

Bangi


A Virológiai Nemzeti Laboratórium szakemberei kiemelt figyelmet fordítanak munkájuk során a járvány megelőzésre, ezért is kapnak nagy hangsúlyt a bangladesi szakemberekkel végzett közös kutatások. Hiszen Bangladesben rendkívül sokféle fertőző betegség bukkan föl, így egyértelműen nevezhető az ország járványügyi gócpontnak. A VNL törekvései között szerepel többek között az is, hogy olyan szakembereket képezzen ki, akik helyben végeznek kutatásokat és lokálisan képesek tenni a járványok megelőzése érdekében.