Ugrás a tartalomra

MTA BOLYAI JÁNOS KUTATÁSI ÖSZTÖNDÍJ: KOLLÉGÁINK IS A DÍJAZOTTAK KÖZÖTT

Az MTA Bolyai János Kutatási Ösztöndíj az egyik legmagasabb presztízsű hazai ösztöndíj fiatal kutatóknak. A PTE Virológiai Nemzeti Laborarium büszke, hogy munkatásaink évről-évre a díjazottak között szerepelnek. Idén intézetünk egyik fiatal tehetsége, Dr. Lanszki Zsófia nyerhette el az ösztöndíjat.

Kollégánk az ösztöndíj kapcsán a globális térnyerést mutató vírusok jobb megértését tűzte ki célul a sokak által ismert, Szopornyica megbetegedésért felelős vírus vizsgálatával. Az emberiség számára több ezer éve fennálló probléma bizonyos vírusok világméretű terjedése, amely napjainkra soha nem látott mértékűvé nőtt. Kutatásai kapcsán, az egyébként alapvetően állatokat fertőző vírus vizsgálatával kívánja jobban megérteni ezeket a folyamatokat. Külön érdekesség, hogy a tudomány jelenlegi ismeretei szerint nem zárható ki, hogy a kutyákban világszerte általánosan előforduló, Szopornyicáért felelős vírus néhány száz éve fejlődhetett ki csupán az emberi kanyaró vírusából. Kutatásai kapcsán remélhetőleg ennek az evolúciós rejtélynek is a végére járhat majd.

MTA összefoglaló: https://mta.hu/mta_hirei/az-egesz-szivvel-vegzett-dolgok-maradnak-fenn-osszeallitas-a-bolyai-janos-kutatasi-osztondij-idei-elismereseinek-atadasarol-113887?fbclid=IwY2xjawFY6stleHRuA2FlbQIxMAABHYv0mL0BEb47QSErMC1PXtNWJFmmkuF3OkhWLFl6SX1Jn9CkFMjWP4oXvQ_aem_RGgXLfx2LDciPFURKvMH8w