Ugrás a tartalomra

Kutatóink nemrég Padovában jártak, a OneBat projekt nyitórendezvényén

ONEBAT

Tizenkét európai és amerikai kutatóintézet mellett a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Virológiai Nemzeti Laboratórium (VNL) is partner a nemrég indult HORIzON OneBat nemzetközi kutatási programban. A munka során a VNL széleskörű denevérvirológiai tapasztalata hasznosulhat és mint a konzorciumban egyedül részt vevő BLS-4 laboratórium, komoly és összetett munka kezdődhet a terepi munkától a laboratóriumig.

A OneBAT projekt célja olyan vírusok vizsgálata, amelyek egyelőre kevés figyelmet kaptak, de kiváló modellként szolgálhatnak a jövő járványainak megelőzéséhez és hatékony kezeléséhez az első fertőzésektől a nagyobb kiterjedésű járványokig.

Szakértelmünket az ökológiai megfigyelés, a terepi virológia, a mobil laboratóriumi műveletek, a megfigyelés, a módszerfejlesztés és a BSL4 laboratóriumi munka területén hozzuk a projektbe, hogy jobban megérthessük, megelőzhessük és kezelhessük az állatvilágról emberekre jutó újabb, eddig kevéssé vagy egyáltalán nem ismert kórokozókat.

A PTE VNL elkötelezett a globális közegészség védelmében, és a járványok ellenni küzdelemben. Kutatóintézetünk részvétele a projektben ennek egy további, jelentős lépését jelenti.

 

2020-2.1.1-ED-2023-00256 számú projekt a Kulturális és Innovációs Minisztérium Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alapból nyújtott támogatásával, a 2020-2.1.1-ED pályázati program finanszírozásában valósult meg.

 

NKFIH