Ugrás a tartalomra

KÉPZÉSEN JÁRTAK A VNL-NÉL A PASTEUR INTÉZET MUNKATÁRSAI

2024. április 5.

Az Újvidéki Pasteur Intézet munkatársai jártak nálunk modern genomikai eljárásokkal kapcsolatos képzésen. Az itt megszerzett tudást klinikai mikrobiológia és betegellátás területén kívánják majd hasznosítani.

A szerbiai Pasteur Intézet száz éves múlttal rendelkezik a fertőző betegségek kimutatásában, megelőzésében és gyógyításában. Intézeteink hosszú évek óta ápolnak gyümölcsöző kutatási kapcsolatot, amelyet az elmúlt évben új, régiós szintre emeltünk. A VNL határozott stratégiai célja, hogy szaktudásával és infrastrukturális hátterével a teljes kárpát-medencei és balkáni régiót szolgálja határok nélkül, hiszen a fertőző betegségek sem ismernek határokat. A mostani képzés ennek egyik fontos lépése és reményeink szerint tovább erősíti régiónk járványügyi biztonságát.

A látogatás során az idei évre nagyon jellemző, korai kullancsszezon során a Pasteur Intézetbe utalt páciensekről gyűjtött kullancsok kórokozó profilozását végeztük. Ennek segítségével képet kaphatunk, hogy a megbetegedések hátterében jellemzően mely kórokozók vettek részt és ennek kapcsán jobb és hatékonyabb terápiás stratégiákat lehet felállítani.

oktatás